Primesc des întrebarea Cum de călătorești așa mult? De unde ai atâția bani? Și, întotdeauna, sunt sinceră când spun că nu călătoresc așa mult, nu atât de mult pe cât aș vrea și nici nu am o grămadă de bani. Dacă aș avea, sigur aș călători mai des și în locuri mai îndepărtate. Sunt totuși câteva lucruri pe care le poți face ca să călătorești mai des și, o să las mai jos câteva sfaturi pentru cum să faci să călătorești cu buget redus.
- Cumpără biletele de avion cu mai mult timp înainte și urmărește companiile low-cost (RyanAir, WizzAir, Blue Air, EasyJet, Pegasus Airlines). Eu am zburat cu 20 euro dus-întors București-Milano, 50 euro dus-întors București-Bruxelles, 70 euro dus-întors București-Istanbul.
- Fii flexibil cu datele. Știu că nu e întotdeauna posibil dar e știut deja faptul că zborurile din timpul săptămânii sunt mai ieftine decât cele din weekend.
- Călătorește în afară sezonului. Vara e cel mai scump și cel mai aglomerat, în schimb, dacă mergi în aceleași locuri în lunile de toamna-iarnă prețurile și grămezile de oameni scad semnificativ. În ultimii ani am fost în februarie la Atena, Roma și Lisabona și a fost superb. Vreme bună, prețuri mai mici și experiențe frumoase. În Tunisia am fost la sfârșitul lui decembrie și a fost superb. În plus, o noapte la un hotel de 4 stele din Sousse m-a costat aproximativ 70 lei.
- Renunta la bagajul de cala. Mai ales dacă pleci într-un city-break. Economisești bani și sincer, nu ai nevoie de mai mult de un rucsac.
- Stai la hosteluri, AirBnB, pensiuni, bed&breakfast. Eu stau foarte mult la hosteluri și prețurile sunt între 10-20 euro/noapte în funcție de tipul de camera și locație. De obicei, hostelurile sunt poziționate central, sunt curate, sigure și pline de oameni dornici de aventură ca și tine.
- Mergi în tururi gratuite. În orice oraș cu un număr decent de turiști există ceva ce se numește free walking tours. Sunt tururi organizate de localnici, sunt gratis dar ești încurajat să lași ceva bani la sfârșit. De obicei, se lasă cam 5-10 euro. Eu am făcut free walking tours în Atena, Budapesta, Bruxelles, Londra, Florența, Lisabona și de fiecare dată am primit sfaturi utile.
- Verifică atracțiile turistice gratuite. Foarte multe muzee din Londra au intrare gratuită. La fel și lăcașurile de cult (moscheile din Istanbul, domul din Florența, Catedrala Se din Lisabona). Alte lăcașuri de cult nu percept taxa duminică sau în timpul slujbei. Eu am vizitat St. Paul’s Cathedral și Westminster Abbey fără să plătesc.
- Mănâncă street food. Mâncarea în restaurante poate fi destul de scumpă dar poți avea o experiență culinară autentică și încercând street food. Sandwich-urile cu peste de pe malul Bosforului, simit-ul turcesc, pateurile cu cod din Lisabona, schiaciata în Florența, gyros în Atena, sandwich-ul cu ton și makroudh în Tunisia, au fost nu doar delicioase dar și ieftine.
- Vizitează parcurile și grădinile orașelor. De obicei, au intrare liberă.
- Verifică zilele din an când muzeele au intrare liberă. Prima duminică din luna intrarea la Acropole e gratuită, la fel și Galeriile Ufizzi. E posibil să fie aglomerat dar cu trezit devreme și răbdare se face.
- Investește într-un city pass. De cele mai multe ori îți oferă reduceri substanțiale. Cu Lisbon card am avut transport gratuit în oraș, trenul până la Sintra gratuit și reduceri la muzee.
- Mergi pe jos. Depășește centrul și atracțiile turistice și observă oamenii, clădirile, piețele. Doar așa poți să-mi faci o idee despre cum e viață localnicilor.
Din experiență mea de călătoare, astea sunt sfaturile pe care pot să le dau. Sper să va fie de folos!