Ce am vizitat in 2019

Portugalia – Lisabona si Sintra

Îmi doream de mult să ajung la Lisabona, citisem multe lucruri despre oraș, am și câțiva prieteni portughezi și în februarie 2019, am ajuns, în sfârșit acolo.

Lisabona e un oraș superb, cu oameni drăguți, mâncare delicioasă și multe lucruri de văzut/făcut. În cele 5 zile petrecute acolo am vizitat Belem (cartier istoric), Sintra (și superbele sale palate), m-am plimbat prin cartierele vechi (Alfama,Baixa Chiado, Mouraria), am fost în 2 free walking tours, traversat râul Tagus pentru a vedea statuia lui Iisus (replică mult mai mică decât a celei din Rio), m-am plimbat cu celebrele tramvaie galbene care străbat centrul vechi, am observat oamenii pe Rua Augusta și m-am încărcat de bună dispoziție pentru câteva luni.

Cipru – Paphos

În Cipru am fost la sfârșitul lui iunie și am ales Paphos pentru că e un oraș liniștit, relaxant și biletele de avion foarte avantajoase ca preț. În Paphos am făcut plajă, am mâncat mâncare bună (halloumi, fructe de mare, fructe proaspete cu muuultă înghețată) și m-am deconectat după un an de muncă intens.

Orașul mi s-a părut destul de arid, prăfuit, fără verdeață dar cu plaje frumoase, apă cristalină, oameni drăguți care vorbesc engleză perfect și ritmul ăla de viață relaxant care mie îmi place atât de mult. Obiective turistice nu sunt foarte multe în Paphos, câteva rămășițe ale unor băi turcești, mormintele regilor și un castel. În schimb, dacă vreți pur și simplu să va relaxați și să va bucurați de mare și soare, atunci Paphos e destinația ideală.

Anglia –  Stonehenge, Lewes, Bath

În Anglia merg în fiecare vară și întotdeauna încerc să vizitez locuri noi.

Anul acesta am fost cu o gașcă de fete superbe cu care am vizitat: Stonehenge (nu era pe lista mea dar dacă s-a ivit ocazia, am profitat de ea), Lewes (un oraș mic tipic britanic foarte aproape de casa Virginiei Wolf care era, de fapt, obiectivul nostru) și Bath (o dorința mai veche de-a mea). Bath mi-a plăcut la nebunie, e un oraș nu foarte mare (nu ai nevoie de transport în comun ca să-l vizitezi) și cu o atmosfera ca-n cărțile lui Jane Austen. În Bath am vizitat Băile Termale, Catedrala din Bath, Muzeul Modei, am savurat celebrul cream tea și am profitat de multitudinea de charity shops.

Italia – Bergamo, Milano, Como

În Italia am mai fost deja de câteva ori, dar în weekendul prelungit de 1 decembrie voiam o destinație nu foarte departe și accesibilă ca preț, așa că am ales Bergamo. Am petrecut o zi în Bergamo, una în Milano și una în Como.

Bergamo mi-a plăcut foarte mult. Orașul e împărțit în Citta Altă (partea veche) și Citta Bassa (partea modernă). Citta Altă e superbă, cu arhitectură specific italienească, cafenele cochete și o catedrala impunătoare.

În Milano am vrut neapărat să urc pe dom dar, deși am urcat, nu am avut parte de priveliști spectaculoase pentru că se făceau renovări și mai și ploua. 

În Como am mers să văd celebrul lac și vilele de pe malul lui dar vremea a fost și mai neprietenoasă decât în Milano.

Tunisia – Tunis, Sidi bou Said, Sousse, Monastir

Tunisia e prima țară din afara Europei pe care am vizitat-o și sunt foarte recunoscătoare că am avut ocazia să petrec o săptămâna acolo la sfârșitul lui 2019 și începutul lui 2020.

O să fiu sinceră și o să mărturisesc că am experimentat un pic de șoc cultural. Nu mă așteptăm să am parte de atâta atenție nedorită și că vânzătorii să fie atât de … insistenți. Cu toate astea, Tunisia mi-a plăcut foarte mult, mare mai albastră decât acolo nu am mai văzut nicăieri.

În Tunisia am stat în Tunis, capitala țării, am vizitat Sidi bou Said (un loc extraordinar de frumos lângă Tunis), Sousse și Monastir (două orașe frumoase la malul marii). Pe lângă marea incredibil de albastră, mi-au mai plăcut oamenii, mâncarea (de neratat sunt: couscous, brik, salată tunisiană și makroudh) hamamul, rochiile tradiționale, prăjiturile și păsările flamingo (se pot vedea în mai multe locuri).

Îmi doresc să mai merg în Tunisia, poate vara, să fac și plajă și să mai vizitez și alte locuri pentru că știu sigur că țara asta are multe de oferit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: