City break in…Istanbul

Am scris articolul asta după ce am văzut Rise of Empires: Ottoman pe Netflix și mi s-a făcut un dor nebun de Istanbul. Dacă vreți să aflați mai multe despre cucerirea Constantinopolului, trebuie să vedeți neapărat serialul asta. Mie mi s-a părut fascinant. La fel și cartea Amanții din Bizanț de Mika Waltari a cărei acțiune se petrece tot pe fundalul cuceririi Constantinopolului.

Fascinantul Istanbul atrage din nenumărate motive dar mie cel mai mult îmi place că poți vedea istoria la tot pasul. Am ajuns la Istanbul de două ori până acum ( o dată vara și o dată iarnă) și m-am îndrăgostit iremediabil de istoria sa, de vibe-ul acela pe care doar orașele cu ieșire la mare îl au, de atmosfera sa ușor exotică și de amestecul de culturi și religii.

Ce facem in Istanbul:

  • Neapărat mergem în Sultanahmet, zona turistică a Istanbulului acolo unde se află celebra Hagia Sophia (biserica, moschee și acum muzeu), Moscheea Albastră (care se poate vizita gratis în afară orelor de rugăciune), Basilica Cisternă, Topkapi Sarayi (palatul sultanilor), Marele Bazar și Bazarul Mirodeniilor.
  • De neratat e și Moscheea Suleymaniye (moscheea lui Suleyman și locul unde acesta este înmormântat). Moscheea e absolut superbă (e preferată mea) iar priveliștea din spatele ei e breathtaking. Probabil cea mai frumoasă din tot orașul. Altă priveliște breathtaking e cea de pe terasă cafenelei Husnu Ala, în apropiere de Suleymaniye.
  • Dacă tot vorbim de moschei, nu trebuia ratată nici moscheea Ortakoy, o moschee mică, frumoasă și care pare că plutește pe Bosfor.
  •  Părăsim un pic centrul istoric și vizităm Palatul Dolmabahce (un palat superb pe malul Bosforului, reședința și locul unde a murit Mustafa Kemal (primul președinte al Turciei și reformatorul acesteia). Grădinile palatului și vederea spre Bosfor sunt incredibil de frumoase.
  • Părăsim partea europeană a orașului și traversăm Bosforul (cu feribotul) și vizităm partea asiatică a orașului. Cartierul Kadikoy îți oferă o perspectiva mai modernă a Istanbulului fiind înțesat de magazine noi și fiind locuit de familii turcești de clasa mijlocie. În ambele dați când am fost la Istabul, am fost cazată în Kadikoy și mi-a plăcut foarte mult.
  • Traversăm podul Galata până la turnul Galata –  un loc plin de turiști, care are în jur o mulțime de cafenele și unde te poți bucură de atmosfera. Se poate urca în turn pentru a vedea panorama orașului.

Dacă aveți mai mult timp la dispoziție va recomand și o plimbare prin Uskudar, un cartier neturistic dar foarte drăguț. Se ajunge ușor cu feribotul și e perfect pentru o plimbare, departe de aglomerație.

Ce mâncăm la Istanbul: simit, baklava, sarailii,sutlac, kunefe, doner kebab, kumpir.

Ce citim la Istanbul:

  • Bastarda Istanbului – Elif Shafak
  • Cele trei fiice ale Evei – Elif Shafak
  • Muzeul Inocentei – Orhan Pamuk
  • Ultimul tren spre Istanbul – Ayse Kulin

Mie Istanbul mi s-a părut un oraș fermecător de care m-am îndrăgostit cu mult înainte să-l văd. Și faptul că l-am văzut nu m-a făcut decât să mă îndrăgostesc și mai tare de el. Am și avut noroc de prieteni turci care mi-au arătat și locuri mai puțin turistice (ex:Moscheea Mihrimah din Uskudar) dar chiar și fără prieteni turci, Istanbul merită măcar o vizită, fiind destul de aproape de București (doar o ora de zbor).

Moscheea Albastra
Hagia Sofia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: