City-break in… Lisabona

Lisabona e unul din cele mai frumoase și mai colorate orașe pe care le-am văzut până acum. E așa o atmosfera plăcută acolo, poate datorită vremii bune tot anul, poate datorită oamenilor sau poate datorită locului în sine. Cert e că Lisabona mi-a plăcut la nebunie și am profitat la maximum de șederea mea acolo.

Ce am făcut în Lisabona:

Am mers într-un free walking tour în Alfama, Baixa Chiado și Mouraria. Practic am explorat la pas centrul istoric al Lisabonei, cu străzi înguste, localnici vârstnici care par să-și trăiască viață în ritmul impus de ei, picturi murale și muzică fado.

Am luat tramvaiul 28 (vestitul tramvai galben, de epocă) care străbate centrul din Martim Moniz până la Campo Ourique.

M-am plimbat pe Rua Augusta și în Praca do Comercio și am admirat portughezii și stilul lor de viață laid back.

Am vizitat Catedrala Se (se poate ajunge acolo cu tramvaiul 28) care e un fel de Notre Dame a Lisabonei.

M-am bucurat de priveliștile oferite de așa-numitele miradouros . Miradouro da Santa Luzia, Miradouro das Portas do So, Miradouro da Graca. Atât locurile cât și priveliștile sunt fabuloase.

Am descoperit, din întâmplare, Basilica da Estrella, o biserica superbă peste care am dat din greșeală după ce m-am urcat în tramvaiul greșit. Se poate urca sus în turnul ei și este considerată cea mai frumoasă biserica din Lisabona.

Am vizitat Cartierul Belem, un cartier istoric și cochet care găzduiește și celebra cofetărie Pasteis de Belem (ale cărei prăjituri au devenit simbolul Portugaliei). Faimoasele prăjituri au fost inventate de călugării ieronimi care aveau nevoie de venituri pentru a întreține mânăstirea. Se spune că și acum prăjiturile sunt făcute după rețeta originală a călugărilor. Se pare că Pasteis de Belem și Pasteis de Nată nu sunt același lucru. Pasteis de Belem sunt făcute după rețeta originală și se pot cumpăra doar din Belem. Legenda spune că doar 3 persoane știu rețeta și că aceștia nu au voie să zboare în același timp. Pasteis de Nata, în schimb, se găsesc la tot pasul și au diferite arome și ingrediente adăugate. Oricum ar fi, ambele feluri de prăjituri sunt delicioase.

În Belem am mai vizitat și Mânăstirea Ieronimilor, care mi s-a părut impresionantă prin dimensiune și decorațiuni, Monumentul Navigatorilor și Turnul din Belem, simbolul cartierului. Mi-a plăcut foarte mult turnul, am urcat până în vârf și am admirat râul Tejo care avea o culoare incredibilă în ziua aceea însorită. Urcarea în turn a fost gratis cu Lisbon Card și am avut avantajul de a nu mai sta la coadă.

Am mers la Mercado da Ribeira și am mâncat tot felul de prăjituri cu migdale și vanilie (două ingrediente care îmi plac foarte mult).

Lisabona e unul din orașele mele preferate și îmi doresc să revin cât mai curând, să îl mai descopăr pentru că am amintiri foarte plăcute de acolo.

Alfama de sus
Apus in Lisabona

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: