Vacanță în… Tunisia

Îmi doream de mult să vizitez și țări din afara Europei și ocazia a venit la sfârșitul lui decembrie 2019. Tunisia nu mi s-a părut o țară cu mult diferită de o țară europeană, ba chiar mi s-a părut că seamănă foarte mult cu Cipru.

Ce am vizitat?

Am stat o săptămână în Tunisia, 5 zile în Tunis, o zi în Sousse și una în Monastir. Eu am vizitat Tunisia iarna așa că nu am pus Hamamet pe lista locurilor de vizitat, acesta fiind un loc de vizitat vara.

În prima mea zi în Tunisia am mers în Sidi Bou Said și La Marsa. A fost absolut superb, m-am îndrăgostit iremediabil. A fost o zi cu vreme ciudată dar marea era așa agitată și frumoasă cum n-am văzut-o niciodată.

Sidi Bou Said e unul din cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut până acum, seamănă cu Santorini și oferă o priveliște minunată asupra marii.

La Marsa e un cartier posh al Tunisului, tot la malul marii, care mi-a plăcut mult.

Obiectivele turistice din Tunis(medina și moscheea Zaytouna) și centrul orașului cu bulevardul larg Habib Bourguiba le-am vizitat a doua zi. Vizita în medina a fost un pic suprinzătoare pentru mine deoarece nu mă așteptăm că vânzătorii să fie așa insistenți cu turiștii. În medina, trebuie neapărat vizitată Cafe Panorama care, conform numelui, oferă o panorama frumoasă asupra orașului.

Vedere din Cafe Panorama
Moscheea Zaytouna

Am mai vizitat și muzeul Bardo care este impresionant și Carthage, unul din orașele antice cele mai importante din regiunea mediteraneană. A fost înființat în anul 814 B.C de către fenicieni și distrus de către romani în anul 146 B.C. Astăzi se mai pot vedea rămășițele băilor lui Antoniu, amfiteatrului, vilelor romane și altele.

Carthage

În Sousse am vizitat medina, ribatul și moscheea. Sousse este un oraș turistic la malul mării care în afară sezonului e destul de gol și de puțin ofertant. Cu toate astea, am vizitat un muzeu foarte frumos Dar Essid. E de fapt o casă care a aparținut unor aristocrați si îți prezintă viața de zi cu zi a acestei familii în secolele XVIII și XIX.

În schimb, în Monastir mi-a plăcut foarte mult. Este locul de naștere al primului președinte al Tunisiei, Habib Bourguiba și adăpostește mausoleul acestuia (se poate vizita gratuit). Ca și în Sousse, și în Monastir există o medina, un ribat și o moschee centrală.

În ultima zi în Tunisia, am fost pentru prima dată în viață la hamam și a fost o experiență extraordinară. Dacă aș avea ocazia, aș merge la hamam săptămânal, așa cum fac unele localnice.

Ce am mâncat în Tunisia?

 • Fructe proaspete – am fost foarte norocoasă și am nimerit în plin sezon de fructe. Era plin de portocale, mandarine, clementine și rodii.
 • Couscous – celebrul fel de mâncare maghrebian mi-a plăcut foarte mult. Nu știu exact cu ce-l condimentează dar e delicios.
 • Pește – e proaspăt și delicios, îl găsești în multe feluri de mâncare. Ca street food am mâncat sandwich cu ton și n-am fost dezamăgită.
 • Brik a l’oeuf  – un fel de patiserie prăjită în ulei cu ou ochi înăuntru. Nu știu să explic cum e gătit dar e delicios.
 • Makroudh – de departe desertul meu preferat din Tunisia. Originar din Kairouan e o prăjiturică însiropată, în formă de diamant, umplută cu pastă de curmale sau migdale. E incredibil de bună, se găsește în medina.
Couscous

Ce am cumpărat din Tunisia?

 • Prosoape tunisiene (fouta) – 100% bumbac de foarte bună calitate, foarte popular în țările mediteraneene.
 • Ceramică – se găsește peste tot, e de bună calitate și frumos decorată
 • Articole din piele – calitate foarte bună, preț la fel de bun. Eu mi-am luat un portofel dar erau multe modele și de genți și sandale.
 • Rochii de plajă – din bumbac 100%, superbe, cusute sau pictate manual.
 • Cafea din samburi de curmale – mai sănătoasă decât cafeaua tradițională, potrivită și pentru diabetici
 • Condimente
 • Harissa – pastă de ardei iute, super picantă.
Suveniruri

Mi-a plăcut foarte mult în Tunisia, mă bucur mult că am ajuns acolo. Nu era neapărat prima pe lista de țări de vizitat dar a merit din plin săptămâna petrecută acolo. Mi-ar plăcea să mai merg în Tunisia, poate vara, să mă bucur de plajele ei și de marea aia superbă, albastră de care îmi e dor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: