Un an la Oxford

La 13 ani, Eleanor Durran (Ella) citește un articol în revista Seventeen despre o fată americană care și-a petrecut un an de studii la Oxford și cum această experiență i-a schimbat viată. Din momentul acela, Ella își dorește să meargă și ea la Oxford și să aibă parte de o experiență asemănătoare, ceea ce și face, doar că mulți ani mai târziu după ce câștigă o bursă Rhodes.

Pasionată de poezie, istorie și politică, Ella descoperă o altă lume la Oxford. Descoperă clădiri vechi, străzi pietruite, bicicliști peste tot, mâncare când proastă, când fenomenală, afternoon tea, pubs, mediul extrem de competitiv de la Oxford dar și pe atragatorul și foarte bogatul profesor Jamie Davenport. 

În ciuda reputației de playboy pe care acesta o are și de care Ella este pe deplin conștientă, cei doi încep o relație “fără obligații” și povestea pare previzibilă de aici încolo. Imprevizibilul apare însă atunci când Ella află un secret despre Jamie, ceva care ii va schimbă părerea despre el, despre relații, despre viață și care o va pune într-o situație cu adevărat life-changing.

Deși povestea Ellei și a lui Jamie pare scoasă dintr-o telenovelă,ușoară și previzibilă, lucrurile nu stau deloc așa și există chiar o doză mare de tristețe în povestea lor de dragoste. Dacă până la jumătatea cărții totul pare că urmează un traseu bine cunoscut, de la jumătate încolo lucrurile se complică într-un mod neașteptat.

Un an la Oxford este o carte despre prietenie, dragoste, maturizare și alegeri. Alegerile conștiente pe care le facem și, cum alegând un lucru părăsim un întreg univers paralel în care am fi putut foarte bine să fim.

Am citit această carte într-o după amiază ploioasă de martie și mi-a plăcut foarte mult, în primul rând pentru că acțiunea de petrece aproape exclusiv în Oxford, oraș pe care am avut ocazia să îl vizitez de câteva ori dar și pentru povestea de dragoste dintre Ella și Jamie, deloc cliseica și previzibilă așa cum m-am așteptat ci tristă, frumoasă și intensă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: