City- break in… Roma

Roma, orașul etern, capitala Imperiului Roman, orașul de pe șapte coline, astăzi capitala frumoasei Italia.

Roma este efectiv un muzeu un aer liber, oriunde te-ai uita există relicve ale edificiilor romane, biserici vechi, statui, muzee și fântâni. Foarte mult fântâni.

Din câte se pare, conform publicațiilor de travel, Roma este destinația preferată de city-break a românilor. Eu am fost pentru patru zile, în februarie , vremea a fost mai mult decât prietenoasă iar multimele de turiști considerabil mai mici decât în alte perioade ale anului.

Ce am făcut la Roma?

Am vizitat celebra Fontana di Trevi, unul din simbolurile orașului. O fântână superbă, proiectată de arhitectul italian Nicola Salvi. Este cea mai mare fântână barocă din oraș și una din cele mai faimoase din lume.

Fontana di Trevi

Am admirat Piazza di Spagna și Treptele Spaniole. Piazza di Spagna este una din piețele cele mai faimoase și mai aglomerate din Roma. În mijlocul pieței se află o altă fântână frumoasă și faimoasă: Fontana della Barcaccia (care, așa cum îi spune numele are formă de barcă). A fost sculptată de Pietro Bernini și fiul său și datează de la începutul epocii baroce.

Din Piazza di Spagna am urcat pe Treptele Spaniole, un set de trepte menite să unească piața cu Biserica Trinita dei Monti care se află un pic mai sus.

Am vizitat Piazza Navona, alt mic muzeu în aer liber. În Piazza Navona se găsesc trei fântâni superbe (tot baroce) realizate în timpul Papei Gregoriu XIII. În centrul pieței se află Fontana di Quattro Fiumi (Fântâna celor 4 fluvii) iar lângă ea se află Fontana del Moro și Fontana del Nettuno.           

Piața este înconjurată de restaurante și terase și uneori, sunt și reprezentații de stradă menite să încânte vizitatorii.

Am mers în Piazza Venezia, hub-ul central al Romei, unde se intersectează arterele principale Via dei Fori Imperiali și via del Corso. Aici se află și monumentul  național închinat lui Vittorio Emanuele II, primul rege al Italiei. E un edificiu impresionant care se poate vizita și de pe ale cărui terase ai o priveliște incredibilă asupra orașului.

Am vizitat multe biserici, toate foarte frumoase și impresionante dar cel mai mult mi-a plăcut Santa Maria Maggiore. Ce m-a surprins e că erau acolo mai multe confesionare și aveau program în funcție de limba în care doreai să te spovedești. Erau disponibile toate limbile țărilor unde catolicismul este religie oficială.

Am admirat Colosseumul, incredibilul amfiteatru roman care stă și acum în picioare și care îți oferă indicii despre cum trebuie să fi trăit romanii acum mii de ani.

Am mers la Vatican, arhicunoscuta reședința papală, casa Bisericii San Pietro, locul de unde Papa ține slujba și discursul de duminică. Biserica este impresionantă atât prin dimensiuni cât și prin decorațiuni și se poate vizita gratis. Am mai vizitat și criptele Vaticanului și am văzut mormintele Papilor. Am urcat sus în cupolă și am fost răsfățați cu o priveliște incredibilă asupra Pieței San Pietro.

Am mers în Piazza del Campidoglio, creația lui Michelangelo.

Am vizitat Panteonul, cel mai bine păstrat edificiu din Roma Antică, construit în timpul domniei lui Hadrian. Domul său este o dovadă a geniului arhitecților români din acele vremuri. Nu se știe exact scopul acestei clădiri dar, cel mai probabil, a fost un templu.

Roma este, fără îndoială, un oraș fascinant în care găsești de toate (artă, istorie, religie, cultură și… mâncare delicioasă. Merită nu doar o vizită ci mai multe și chiar și așa nu cred că ajungi vreodată să-i descoperi toate secretele și monumentele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: