City-break în… Londra

Londra este o adevărată metropolă pe care nu ai voie s-o ratezi dacă îți plac orașele mari, aglomerate și importante. Am avut norocul să vizitez Londra de câteva ori și să o descopăr puțin. Deși nu îmi plac orașele mari și aglomerate, cred că in Londra se găsesc locuri de văzut și lucruri de făcut pentru toate gusturile.

Îmi place foarte mult partea istorică și imperială a Londrei și mai puțin cea modernă, toată numai zgârie-nori și sticlă dar unii spun că amestecul acesta de stiluri este chiar farmecul Londrei.

Ce am făcut în Londra?

Am vizitat Palatul Buckingham, reședința reginei Eliabeth II. Se poate vizita doar vara, timp de câteva săptămâni când regina se află la Balmoral. Trebuie rezervat biletul cu câteva zile înainte, îți alegi intervalul dorit, plăteșți cele 20 de lire iar în ziua respectivă te prezinți alături de sutele de alți turiști la poartă C. Turul nu este ghidat, ti se oferă un ghid audio iar la sfârșit ieși prin Grădinile Palatului (și ele o atracție în sine).

Buckingham Palace
Buckingham Palace Gardens

Lângă Buckingham Palace se află St. James’s Park, un parc mare, frumos, numai bun pentru o pauză când ai obosit de la atâta mers.

St. James’s Park

Am mers în Trafalgar Square, celebra piață din centrul Londrei, locul unde se țin demonstrații, proteste, concerte dar și cina de iftar din timpul Ramadanului, de când Sadiq Khan e primarul orașului. În centrul pieței se află Columna lui Nelson și piața este “păzită” de statuile a patru lei.

Trafalgar Square

În spatele pieței Trafalgar se află National Gallery și National Portrait Gallery (ambele se pot vizită gratuit). Mi-a plăcut foarte mult National Portrait Gallery deoarece colecția de portrete este impresionantă (și mare și diversă). Găzduiește portrete din secolele XII până în zilele noastre, portrete atât ale unor oameni obisnuiti cât și ale marilor lideri ai lumii.

Când vine vorba de muzee, Londra este raiul având foarte multe muzee, unele cu intrare liberă. Preferatele mele sunt Victoria and Albert Museum și National History Museum, amandoua în South Kensington, cartierul meu londonez preferat.

Tot în centrul Londrei se află și Covent Garden, un hub pentru shopping și divertisment. Plin de magazine de toate felurile este și locul preferat al artiștilor de stradă. Practic, la orice oră, în Covent Garden e un spectacol de vreun fel. Dacă sunteți în Covent Garden și aveți poftă de o prăjitură delicioasă va recomand Sweetheart Cupcakes (e cofetăria mea preferată în Londra). Prăjiturile sunt extraordinare iar oamenii care lucrează acolo sunt niște greci super amabili.

Am mers la St. Paul’s Cathedral, faimoasa și impunătoarea catedrală. Se poate urca în cupolă pentru a admira orașul de sus. Se percepe taxa de intrare dar duminica, în timpul slujbei, se poate intra gratuit.

Am mers la Westminster Abbey, altă catedrală faimoasă și impunătoare, unde este înmormântat Isaac Newton și locul unde a fost încoronată regina. Este un edificiu impresionant, la fel de impresionant cum pare la TV (sau pe Netflix dacă urmăriți The Crown).

Westminster Abbey

Am fost în două boat tours pe Tamisa, unul din Tower Bridge până în Westminster, celălalt din Greenwich până în Westminster. Le recomand cu căldură, mai ales în zile însorite. Tururile se pot face și pe jos, dacă aveți energie.

Am mers window shopping pe Oxford Street și Regent’s Street, celebrele artere pline de magazine care mai de care mai scumpe și mai luxoase.

Am mers la Waterstones, raiul iubitorilor de lectură. Acolo găsești ultimele apariții în materie de carte dar si prețurile sunt pe măsură. Pentru prețuri mai accesibile recomand charity shops.

Londra este , cu siguranță, un oraș unic în care nu ai cum să te plictisești și de care nu ai cum să te saturi prea repede. Sunt multe alte lucruri pe care vreau să le văd și să le fac dar le-am lăsat pentru data viitoare.

Modern London

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: