Scriitorii mei preferați

Îmi place foarte mult să citesc și am citit până acum destul de multe cărți încât să pot să-mi dau seama ce gen de cărți îmi plac și ce scriitori îmi plac. Mai jos e o lista cu 5 dintre scriitorii mei preferați.

Elif Shafak

Sursa: https://www.polirom.ro/-/stare-de-lectura-ziua-2-cele-patruzeci-de-legi-ale-iubirii-de-elif-shafak

Elif Shafak scrie mult despre femei, femei tradiționale și femei moderne, oameni care își părăsesc țara natală și dificultățile pe care le întâmpină în țara adoptivă. Scrie despre Turcia, despre alte țări din vest și despre diferențele dintre ele. Dar, mai ales, scrie despre relațiile interumane, relațiile dintre frați, dintre gemeni, dintre copii și părinți, dintre studenți și profesori. Și mai scrie și despre tradiții, superstitii, modernitate și știință. Și scrie foarte bine. Mie îmi plac cărțile ei pentru că este o povestitoare foarte talentată și deși la începutul cărților pare că personajele nu au nimic în comun, ea sapă adânc în viețile lor până găsește firele invizibile care ii leagă.                                          

Am citit toate cărțile ei și pur și simplu o ador. Mai mult, urmăresc și interviuri și Ted Talks cu ea.

Ce am citit de Elif Shafak?

Bastarda Istanbulului, Sfântul nebuniilor incipiente, Lapte negru, Ucenicul Arhitectului, Palatul Puricilor. Cele patruzeci de legi ale iubirii, Onoare, Cele tre fiice ale Evei, 10 minutes and 38 second in this strange world (încă nu a fost tradusă în română).

Maria Duenas – scriitoarea mea spaniolă preferată de la care am avut și onoarea să iau autograf.

Sursa: https://www.zimbio.com/photos/Maria+Duenas/Book+Fair+in+Madrid/RRzIrNwutoD

Pe Maria Duenas am descoperit-o la îndemnul unei prietene din Spania, care mi-a și cumpărat cartea ei “Iubirile Croitoresei” și de atunci am tot citit ce a scris. Maria Duenas scrie despre oameni nonconformiști care sfidează regulile societății în care trăiesc (o croitoreasca ajunsă spioană în al doilea război mondial, un fost miner ajuns proprietar de plantații de vită-de-vie) și care, forțați de împrejurări ajung să călătorească peste mari și țări. Personajele ei călătoresc în mai multe locuri, unele dintre ele de-a dreptul exotice (Maroc, Cuba, etc). Ce-mi mai place la cărțile Mariei este că nu lasă istoria să fie uitată. Chiar ea a spus că a scris despre perioada protectoratului spaniol din Tetuan tocmai pentru că familia ei e legată de aceste locuri și, după generația mamei ei, nu mai era nimeni care să-mi mai amintească de acele vremuri. În plus, felul în care amestecă fapte și personaje istorice cu ficțiunea, da naștere unor cărți pe care nu le poți lasă din mână.

Ce am citit de Maria Duenas?

Iubirile croitoresei, Ce am avut și ce-am pierdut, Cumpătarea, Fetele Căpitanului.

Isabel Allende

Sursa: https://www.powells.com/post/original-essays/in-the-midst-of-winter

Probabil cea mai bună povestitoare pe care am citit-o, fostă jurnalistă, nepoata președintelui chilian Salvador Allende, este și cea mai citită scriitoare din America Latină. Cărțile ei, mai ales Casa Spiritelor au avut un succes răsunător în toată lumea.

Cărțile lui Isabel sunt recunoscute pentru că conțin elemente de realism magic, un stil ficțional care descrie o viziune modernă a lumii în timp ce îi sunt adăugate și elemente magice.

Că și Elif Shafak, Isabel Allende a locuit și încă locuiește în străinătate și scrie cu dor despre Chile. Cărțile ei sunt despre familii și trecutul acestora (Casa Spiritelor), despre descoperirea și cucerirea de noi ținuturi (Insula de sub mare, Ines a sufletului meu) sau despre Chile (Țară mea inventată). Trebuie să menționez că îmi plac foarte mult cărțile scrie de Isabel Allende în tinerețe și mai puțin cele scrise recent (Amantul japonez, În mijlocul iernii). 

Ce am citit de Isabel Allende?

Casa Spiritelor, Fiica Norocului, Portret în Sepia, Ines a sufletului meu, Planul infinit, Insula de sub mare, Caietul Mayei, Povestirile Evei Luna,Despre dragoste și umbră, Amantul japonez, În mijlocul iernii, O lungă petală de mare.

Khaled Hosseini

Sursa: https://www.latimes.com/books/la-xpm-2013-may-23-la-ca-jc-khaled-hosseini-20130526-story.html

Scriitor afgano-american, și el scrie despre părăsirea țării natale și adaptarea la o nouă cultură și la o nouă societate. Scrie mult despre Afghanistan, despre istoria sa (înainte să citesc cărțile lui nu știam că Afghanistan a fost țară comunistă), despre regimul taliban și despre viața oamenilor obișnuiți, despre normele societății, despre sacrificiile pe care trebuie să le faci pentru a ține pasul cu timpurile.

Cărțile lui nu sunt întotdeauna plăcute, sunt și dure și sfâșietoare dar cu toate astea, le recomand cu încredere. Le-am citit pe toate dar preferată mea rămâne Splendida cetate a celor a mie de sori.

Ce am citit de Khaled Hosseini?

Vânătorii de zmeie, Și munții au ecou, Splendida cetate a celor o mie de sori.

Care Santos

Sursa: https://libreriaenki.com/es/blog/media-vida-de-care-santos-premio-nadal-2017-b96.html

Altă scriitoare din Spania pe care o citesc cu drag este Care Santos. De origine catalană, Care Santos scrie despre istoria Cataluniei și despre oamenii catalunezi. Prima carte de-a ei pe care am citit-o a fost Poftă de ciocolată și m-a surprins faptul că în centrul acțiunii era o ciocolatieră care de-a lungul secolelor a trecut din mâna-n mâna fiind martoră unor epoci și povești de familie diferite. În alte cărți vorbește despre trecutul uneori tumultuos al unor persoane, trecut care lasă urme câteva generații după sau despre cum jocurile copilăriei pot schimbă cursul unor vieți.

Ce am citit de Care Santos?

Poftă de ciocolată, Încăperi ferecate, Jumătate de viață.

2 thoughts on “Scriitorii mei preferați

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: