Recomandarile lunii iunie

Pentru că sunt o cititoare înrăită, iubitoare de filme și de prăjituri m-am hotărât ca în fiecare luna să recomand o carte, un film și un loc unde se pot mânca prăjituri delicioase. Planul este ca aceste trei lucruri să fie legate sau să reprezinte o țară sau un oraș. Pentru luna iunie am câteva recomandări legate de evrei și de Israel. Sper să vă placă.

Carte: Toate casele au nevoie de un balcon

Toate casele au nevoie de un balcon este povestea unei familii de evrei români recent mutați în Israel în 1948. Rina, fetiță lor cea mică, este cea care relatează, într-un mod destul de amuzant, viața plină de lipsuri și greutăți într-o țară în curs de formare.

Autoarea scrie despre copilăria în cel mai sărac cartier din Haifa, despre căsnicia alături de un evreu bogat și cult din Barcelona și chiar și despre vizita făcută familiei ei de către celebrul Eugen Ionescu, venit în Israel în căutare de inspirație. Acțiunea se întâmplă pe două planuri și Rina scrie când din perspectiva inocentă a unui copil, când din perspectiva unei tinere adulte.

Mie mi-a plăcut foarte mult această carte, mai ales capitolele care descriu copilăria Rinei și  Yosefei, capitole scrise într-un mod atât de naiv și sincer cum numai un copil ar putea să o facă. Și mi-a mai plăcut și atmosfera de pe Strada Stanton din Wadi Salib cu mix-ul acela de naționalități (români, sirieni, marocani, polonezi, etc), toți contribuind la formarea unei noi țări și sperând că următoarea generație va fi una omogenă, de evrei israelieni vorbitori de ebraică.

Film: The awakening of Motti Wolkenbruch

În iunie recomand o comedie evreiască savuroasă de pe Netflix – The Awakening of Motti Wolkenbruch.

Motti este un tânăr evreu din Berlin care locuiește cu familia sa, studiază economia, lucrează la compania de asigurări a tatălui său și, conform tradiției, merge la shidduchs (întâlniri aranjate în scopul unei căsătorii). Viața lui pare să aibă un traseu bine delimitat până când o cunoaște pe Laura, o colegă de facultate și o shiksa (femeie non-evreică). Atunci începe cu adevărat “trezirea” lui Motti.

Recomand cu drag filmul ăsta pentru că arată un pic din cultura și viața de zi cu zi a evreilor și pentru că o face într-un mod amuzant și relatable.

Unde ne indulcim?

Recomandarea mea pentru iunie e Sheida Coffee and Stories. Mie îmi place Sheida atât pentru prăjiturile și ceaiurile delicioase cât și pentru faptul că tot profitul este donat Policlinicii Sociale Baba Novac. Au o varietate de ceaiuri și prăjituri, inclusiv prăjitură persană și cafea la nisip; decorul este unul cu influențe orientale și totul acolo are iz de fapta bună, așa cum spun ei. Îi găsiți pe Strada Câmpineanu nr 23.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: