Dimineți în Jenin

Dimineți în Jenin este povestea de-a lungul a patru generații a familiei lui Yehya Mohammed Abulheja, o familie de palestinieni din satul Ein Hod. Atât familia lui Yehya cât și ceilalți locuitori ai satului duc o viață liniștită cultivând măslini și smochini până când în 1948, odată cu întemeierea statului Israel, palestienienii sunt obligați să-și părăsească locuințele și pământurile și să se adăpostească într-o tabăra de refugiați de lângă Jenin.

Cartea prezintă istoria recentă a Palestinei prin intermediul membrilor familiei lui Yehya și după ce mai multe persoane mor sau dispar, Amal, mezina familiei este cea care rămâne să spună povestea a tot ce s-a întâmplat în Palestina din 1948 până în 1973 când ajunge în America și mai târziu, când se mută în Liban.

Mie mi-a plăcut foarte mult această carte pentru că explică pe înțelesul tuturor viața palestinienilor după întemeierea Israelului, viața într-o tabăra de refugiați, abuzurile comise de sioniști, viața la orfelinat, despre ce înseamnă să fii străin într-o țară diferită, despre cum să fii jefuită în America e nimic in comparație cu o viață întreagă trăită cu arma îndreptată spre tine, despre lucrurile pe care ajung oamenii să le facă atunci când nu mai au nimic de pierdut dar nici nimic pentru care să mai trăiască sau despre cum, după ce ai trăit toată viață ca un evreu, într-o familie de evrei și ai îmbrățișat valorile evreiești afli că ești de fapt palestinian și că ai fost răpit de la părinții tăi.

În plus, autoarea îți oferă câteva lecții gratuite de arabă și îți arată bogăția, profunzimea și complexitatea acestei limbi. În arabă, un simplu “mulțumesc” e mai mult decât atât, e o întreagă înșiruire de urări de bine și binecuvântări.

Dimineți în Jenin nu e o carte veselă sau ușoară ci una tristă, tulburătoare și plină de atrocități și, deși pe noi ne cutremură să citim aceste lucruri, undeva nu departe sunt oameni care le-au trăit. Și e de datoria noastră că măcar să știm ce s-a întâmplat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: