Delicii culinare

Pe lângă cărți și călătorii îmi plac și prăjiturile. Și de fiecare dată când călătoresc, îmi place să mănânc mâncare locală și mai ales că încerc deserturi locale. Din păcate, de cele mai multe ori sunt prea ocupată să le mănânc și nu toate au fost fotografiate dar pe cele care au fost, aș vrea să vi le prezint mai jos. Majoritate sunt arhicunoscute, altele mai puțin, dar cert e că toate au fost extraordinar de delicioase.

Turcia – baclava și sahlep.

Și multe altele (kumpir, sutlac, simit, doner, etc). Turcia e una din țările mele preferate și mâncarea turcească cred că e preferată mea. Baclavalele sunt peste tot, sunt pline de nuca, fistic și sirop, sunt cele mai dulci prăjituri pe care le-am mâncat eu vreodată și nu mai au nevoie de nicio reclamă.

Sahlep, în schimb, e o băutură caldă care se servește îndeosebi iarnă, e lapte amestecat cu niște mirodenii și e absolut delicios. Dacă vizitați Istanbul iarna, trebuie neapărat să încercați sahlep.

Belgia – gaufre și cartofi prăjiți.

Sunt mare fană cartofi gătiți în orice fel așa că vizita în Belgia a fost o mare delectare culinara pentru mine. Cartofii sunt delicioși, se servesc cu sosuri care mie mi se par cam grele dar care se bucură de foarte mare succes. Atât cartofii cât și gaufrele se găsesc mai peste tot iar acestea din urmă sunt pur și simplu delicioase. Există o grămadă de combinații, de la simple până la gaufre cu tot felul de sosuri de ciocolata sau caramel și sunt chiar și gaufre sărate. O vizită în Belgia impune degustarea lor. Trebuie menționată și ciocolata belgiană, atât de faimoasă în lume și care se găsește în Belgia în toate formele și combinațiile posibile.

Portugalia – pasteis de Nata și bacalhau

Pasteis de Nata, celebrele prăjituri cu vanilie portugheze au devenit simbolul Portugaliei. Sunt arhicunoscute, incredibil de delicioase și au o istorie interesantă. Se găsesc peste tot în Lisabona dar cei de la Pasteis de Belem se laudă că folosesc aceeași rețeta de sute de ani și că prăjiturile lor sunt cele originale.

Pe lângă prăjituri cu migdale și vanilie, portughezii mai mănâncă și mult cod, sau bacalhau cum îi spun ei. E gătit în nenumărate feluri și e foarte bun.

Anglia – cream tea

Anglia nu e neapărat cunoscută pentru mâncare dar eu am avut plăcuta surpriză să descopăr acolo niște deserturi foarte gustoase. Cream tea e de fapt ceai, scones(un fel de biscuiți pufoși), clotted cream(un fel de frișcă grasă amestecată cu smântână) și dulceață de fructe. E o tratație exclusiv britanică, nu se mai poate găsi nicăieri în lume și e ceva ce trebuie neapărat încercat. După câteva veri petrecute în Anglia, pot spune că cream tea e o experiență atât culinară cât si culturală.

Tunisia – couscous

Couscous-ul este celebrul fel de mâncare maghrebian care tradițional se servește cu carne de miel. Mie nu îmi place mielul așa că am încercat varianta cu pește și a fost extraordinară. Secretul stă în condimente (nu știu exact care) iar gustul e unul pe care eu nu l-am mai întâlnit nicăieri. Am avut ocazia să mănânc couscous într-un local mic, de familie și mi-a plăcut la nebunie. În Tunisia am mai descoperit și makroudh, o prăjiturică în formă de diamant umplută cu pastă de curmale și acoperită cu miere care mi-a plăcut foarte mult dar care nu a fost imortalizată.

Viena – ciocolată

Viena este faimoasă pentru alte lucruri, nu neapărat ciocolată dar austriecii se mândresc cu celebrul Mozart kugeln, celebra bomboană de ciocolată cu marțipan. Am avut ocazia să vizitez Viena și în noiembrie, când era deschis celebrul târg de Crăciun și mi-a rămas în minte toată ciocolata pe care am văzut-o acolo.

Italia – cannoli

Italia este vestită pentru mâncarea ei de neegalat (pizza, pasta, lasagna, etc) dar și când vine vorba de prăjituri, italienii au cu ce se lăuda. Preferatele mele rămân cannoli, niște prăjituri delicioase umplute cu brânză ricotta. Știu că alte deserturi precum gelato sau tiramisu sunt mult mai cunoscute dar eu vă recomand și cannoli.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: