Ali și Nino (de Kurban Said)

Kurban Said este pseudonimul lui Lev Nussimbaun, un evreu ucrainean, convertit la islam care scrie acest minunat roman și îl publică la Viena în 1937.

La granița dintre Europa și Asia, în Baku, un oraș bogat în petrol trăiesc doi tineri cât se poate de diferiți dar și cât se poate de îndrăgostiți. Acești tineri reprezintă două lumi diferite, două culturi diferite și fac parte din familii importante în perioade diferite din istoria Azerbaijanului. Ali Han Sirvanshir face parte dintr-o familie sus-pusă originară din Iran, este musulman practicant, nu înțelege mentalitatea europeană și nu îi plac pădurile. El este fiu de stepă și își iubește nespus orașul. Pe de altă parte, Nino Kipiani provine dintr-o familie sus-pusă creștină georgiană, consideră că Europa reprezintă adevărata civilizație și că asiaticii sunt niște barbari și își dorește să locuiască la Paris. La început, legatura lor rezistă și trece de câteva obstacole dar odată cu schimbările politice ale vremii și mutarea celor doi în Iran dragostea lor e pusă la grea încercare. Și așa cum spune chiar Ali “nimic nu unește Orientul și Occidentul. Nici măcar iubirea.”

Ali și Nino nu e doar o poveste de dragoste extraordinară ci și o lecție de istorie și cultură despre Azerbaijan si istoria sa. Această carte este genul acela de carte puțin cunoscută pe care doar oamenii privilegiați au ocazia să o citească și mă bucur mult că sunt unul dintre ei. Și mă bucură foarte mult și faptul că a făcut puțin lumină asupra unui loc din lume despre care nu știam foarte multe dar pe care acum îmi doresc enorm să îl vizitez.

Cartea a fost ecranizată în anul 2016, și deși nu respectă în totalitate firul acțiunii și evenimentele, e totuși o ecranizare bună. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: