Recomandările lunii septembrie

Recomandările din această lună au legătură cu oamenii de culoare și cu trecutul și prezentul lor. Cartea este despre oamenii de culoare din America anilor 60 iar filmul este despre o familie de culoare din zilele noastre, bogată, care își trăiește visul american. Cât despre prăjituri, luna această ne îndulcim la Mara Mura.

Carte: The Help

The Help este o carte despre oamenii de culoare din Jackson Mississippi în jurul anilor 1960. Este povestea femeilor de culoare care lucrau în casele albilor ca servitoare sau dădace.

Deși scalvia fusese abolită de aproape un secol, segregarea, discriminarea și rasismul erau încă prezente iar viața oamenilor de culoare nu se schimbase prea mult. Aceste femei, deși creșteau și educau copiii albilor, nu aveau voie să mănânce aceeași mâncare că stăpânii caselor, să folosească aceleași vase sau să folosească toaletele din casă. Viața lor și lumea în care trăiau erau atât de grele și de nedrepte încât oameni mureau împușcăți pe străzi, nu-și permiteau să-și trimită copiii la facultate și o referință proastă de la o familie albă însemna zero șanse de a mai găși un alt loc de muncă. Acțiunea cărții începe când Skeeter, o tânăra studentă, venită acasă în vacanță decide să afle și să spună povestea acestor femei. Se întâlnește cu ele pe ascuns, le scrie povestea, o publică și își asumă consecințele.

Este o carte extraordinar de bună, foarte relevantă mai ales în contextul social american actual și, dacă aveți ocazia vă recomand să o citiți în engleză pentru că e scrisă în limbajul oamenilor de culoare de atunci. A fost tradusă și la noi prin Culoarea Sentimentelor, dar, din păcate, nu s-a bucurat de foarte mare succes.

Este romanul de debut al lui Kathryn Stockett și, deși, inițial a fost respins de mai multe edituri, Grupul Editorial Penguin l-a publicat și în scurt timp a devenit bestseller. Mai mult, romanul a fost ecranizat în 2011 avându-le pe Viola Davis și pe Octavia Spencer în rolurile principale.

Film: Black-ish

Black-ish este un serial puțin cunoscut în România dar extrem de cunoscut în Statele Unite. Este atât de cunoscut și apreciat încât a și câștigat câteva Globuri de Aur. Serialul este despre Bow și Dre, doi americani de culoare, cu cariere de succes. Dre este vicepreședintele unei agenții de publicitate iar Bow este medic anestezist. Locuiesc într-un cartier bogat înconjurat de familii albe bogate, au patru copii care merg la școli private alături de copii albi iar când fiul cel mare, Junior vine acasă și spune că vrea și el un bar mitzvah (ceremonie prin care băieții evrei in vârstă de 13 ani devin adulți evrei) ca și colegii lui, tatăl își da seama că familia lui și-a uitat trecutul și valorile și a devenit blackish.

Serialul este o comedie superbă întinsă pe 6 sezone, cu episoade de câte 20 minute și care tratează subiecte diverse precum: sclavia, rasismul, colorismul, sexismul, despresia postanatala, alegerea lui Trump că președinte, etc. E unul din serialele mele preferate, e genul de serial la care râzi foarte mult dar care te și pune pe gânduri.

Prăjitură: Mara Mura

Nu cred că există vreun loc unde prăjiturile să aibă gustul acela de prăjituri făcute-n casă dar cele de la Mara Mură se apropie mult de acel gust. În timp ce mâncam o prăjitură acolo îi spuneam prietenei cu care eram că pot simți făina și ouăle în prăjitură și că gustul nu e deloc unul artificial. Mara Mură folosește ingrediente naturale și proaspete și asta se simte de la prima înghițitură. Recomand prăjitura cu mere, choux chantilly, tortul cu ricotta și tarta cu caramel sărat. Pe Mara Mura îi gășiți la Ateneu și în Mall Băneasa dar eu va recomand să mergeți la terasa din spatele Ateneului și să stați afară la un ceai aromat și o prăjitură “ ca acasă”. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: