Călătorie în timp la Muzeul Arhitecturii populare din Gorj

Lângă Târgu-Jiu, la aproximativ 10 km, în satul Curtișoara se află Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj, un fel de muzeu al satului gorjean. Eu ador muzeele satelor, ador casele vechi și obiectele tradiționale așa că nu ratez nicio ocazie de a intra în contact cu ele. Pentru că vara aceasta am redescoperit România, am mers și la Curtișoara, să “ călătoresc” un pic în timp.

Muzeul este construit în jurul caselor gorjenesti și culelor (case mari boierești) din Oltenia și accesul înăuntrul acestor case este permis.

Din momentul în care pășeșți în curtea muzeului simți că te-ai întors în timp cu aproape 100 de ani și afli mai multe despre viața oamenilor de atunci. Turul este ghidat și ți se prezintă casă unei familii înstărite, casă unui preot, casă prim-ministrului României Gheorghe Tătărescu dar și casă în care a locuit Brâncuși în timpul ridicării monumentelor sale la Târgu-Jiu.

Chiar dacă nu sunteți pasionați de tradiții, case vechi sau arhitectură populară, recomand o vizită aici și pentru plimbarea în aer liber. Muzeul dispune de 6 hectare de verdeață și pădure iar o ieșire în natură este întotdeauna binevenită. Biletul costă doar 5 lei și e păcat că locul ăsta este așa puțin cunoscut publicului larg.

Mie mi-a plăcut la nebunie să revin aici, să mă plimb pe ulițele satului, să admir casele vechi, obiectele tradiționale și costumele populare și îmi doresc enorm să mai vizitez și alte muzee populare din țară.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: