Recomandările lunii octombrie

A venit toamna și odată cu ea noi recomandări, luna aceasta legate de Turcia. Cartea este o saga de familie turcească cu personaje cât mai diverse, secrete de familiesi delicii turcești. Filmul este un documentar despre cucerirea Constantinopolului iar prăjiturile sunt de fapt baklavale turcești.

Carte: Bastarda Istanbulului

Ca mai toate romanele lui Elif Shafak și Bastarda Istanbulului este plin de figure feminine, ciocniri între mentalități și generații și povești de familie, toate petrecându-se pe fundalul plin de culoare și arome al Istanbulului. Acțiunea romanului se petrece între Turcia și America având în prim-plan viețile a două familii care aparent nu au nicio legătură. Dar când mezinele familiilor, Asya și Armanoush se întâlnesc și încep să-și caute identitățile ies la iveală secrete dureroase de familie și evenimente istorice pe care nimeni nu mai vrea să și le amintească.

Bastarda Istanbulului e un roman fascinant care te introduce cu totul în cultura, istoria și bucătăria Turciei dar și în prezentul și modernitatea ei.

Film-documentar: Rise of Empires: Ottoman.

Dintotdeauna am fost fascinată de Istanbul și de istoria sa și pot spune că e un oraș de care m-am îndrăgostit cu mult înainte de a-l vedea. Și când l-am văzut, m-am îndrăgostit și mai tare de el. Așa că atunci când Netflix a lansat miniseria Rise of Empires: Ottoman, timp de șase episoade am stat lipită și am vizionat-o. Seria este de fapt un documentar care se concentrează pe cucerirea Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 1453. Sunt reconstituite scene ale bătăliei pe care istorici le comentează și te ajută să plasezi evenimentele în contextul lor istoric.

Mie mi-a plăcut foarte mult documentarul, e plin de informații utile, de legende și profeții și e ca o lecție de istorie pe care ți-ai fi dorit să o ai la școală dar nu ai avut-o.

Prăjitură: Emre Baklava

Dacă recomandările de carte și de film sunt despre Turcia, nu puteam să nu aleg să va recomand un loc unde se mănâncă cele mai bune baklavale turcești din București. Emre Baklava este specializat în dulciuri de poveste, așa cum spun ei, și au tot felul de baklavale cu nucă, fistic sau ciocolată, cataif sau kunefe. Prăjiturile lor sunt foarte dulci, insiropate, au gustul baklavalelor din Turcia și le găsiți în Centrul Vechi sau pe bulevardul Magheru. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: