Zi cu soare la Târgoviște

A venit toamna și odată cu ea, temperaturile au scăzut, zilele s-au mișcorat, ploile ne îndeamnă să petrecem mai mult timp acasă dar suntem norocoși că încă mai avem zile calde și însorite.

Într-o astfel de zi însorită de weekend aveam nevoie de o escapadă și de o schimbare de decor așa că am mers la Târgoviște. Din București se ajunge foarte ușor cu trenul și călătoria nu durează mai mult de o ora și jumătate.

N-am venit cu un plan bine pus la punct și nici cu așteptări prea mari ci doar cu chef de explorat și vizitat.

Târgoviște m-a surprins plăcut cu atmosfera sa cochetă, liniștită și e destinația perfectă pentru o zi de relaxare. Mi-au plăcut foarte mult casele de aici, Centrul Vechi și bineînțeles, Curtea Domnească.

În drum spre Curtea Domnească am ajuns la Mănăstirea Stelea, o mănăstire foarte frumoasă, plină cu flori și care te îndeamnă la meditare. A fost construită în negustorul Stelea și refăcută de domnitorii Matei Basarab și Vasile Lupu, ca semn de împăcare. De altfel, de când intri în curtea mănăstirii ești întâmpinat de statuile celor doi.

Statuile domnitorilor Vasile Lupu si Matei Basarab

Lângă Mănăstirea Stelea se află Muzeul Evoluției Omului în Paleolitic, un loc pe care l-am descoperit întâmplător și pe care mă bucur că l-am vizitat. Nu este foarte mare dar conține multe informații despre evoluția omului de-a lungul milioanele de ani și expune diferite obiecte din Paleolitic descoperite chiar pe teritoriul țării noastre. Oase de ren, dinți de mamut sau sculpturi înfățișând busturi de femei, precum prima Venus din România, toate descoperite în ultimii aproximativ 20 de ani în țara noastră.

Următoarea oprire a fost la Curtea Domnească, ansamblul de clădiri și fortificații ce a servit drep reședință voievozilor români, simbolul orașului și cel mai vizitat obiectiv turistic. Ansamblul constă în Palatul Domnesc, Turnul Chindiei, Biserica Sfânta Vineri și Biserica Mare Domnească. Din păcate, când am mers eu la Târgoviște, turnul și bisericile erau în renovare dar am putut totuși să vizitez ruinele Palatului Domnesc. Prețul este 12 lei și include toate obiectivele menționate dar în această perioada nu se pot vizita bisericile și nu se poate urca în turn.

Turnul Chindiei

În spatele Curții Domnești se află un parc mare care în acea zi găzduia un târg de toamna cu produse tradiționale precum bere, mici, cârnați și …. must.

În drumul meu înapoi spre gară am poposit un pic și prin Centrul Vechi, care mi s-a părut foarte drăguț. Nu pot spune același lucru despre centrul nou care a fost construit în timpul comunismului și care contrastează cu aerul medieval al orașului dar am avut parte de o surpriză în centrul nou și am găsit o librărie foarte cool. Se numește ” Fragilistic – librărie iscusită” și e locul perfect pentru iubitorii de cărți și cafea.

Terase din Centrul Vechi

Dacă și voi sunteți ca mine și ați vizitat destul de puține locuri din România, cred că acum, în perioada pandemiei, este momentul să remediem această situație. Cu siguranță eu asta plănuiesc să fac.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: