Recomandările lunii noiembrie

Toamna s-a instalat confortabil, zilele s-au scurtat vizibil, temperaturile au scăzut simțitor și restricțiile impuse în această pandemie devin mai multe și mai aspre. Asta înseamnă că petrecem mai mult timp acasă, citind, vizionând filme și mâncând prăjituri. Recomandările din acestă lună sunt perfecte pentru această toamna atipică în care ne aflăm și au legătură cu un oraș foarte drag mie: Viena.

Carte: Sărutul pictat

Cu Klimt și cu artă lui am făcut cunoștință prima dată când am mers la Viena, fiind un artist celebru și apreciat și o mândrie națională. Tabloul său “Sărutul pictat” este extrem de celebru și extrem de reprodus dar, povestea din spatele lui este mult mai puțin cunoscută.

În cartea ei, Elizabeth Hickey dezvăluie povestea celebrului cuplu Gustav Klimt – Emilie Flogge și toate evenimentele care au dus atât la începerea relației neconvenționale dintre cei doi cât și la pictarea celebrului tablou. Este o carte foarte frumoasă și interesantă, reușește să te transpună în Viena secolului al XIX-lea, orașul cafenelelor elegante, al operei și al unei comunități artistice în plină afirmare.

Povestea este spusă când de Emilie, fetița de 12 ani trimisă să ia lecții de desen cu tânărul artist, când de Emilie, femeia refugiată la casa ei de la țară în timpul războiului. Pe lângă povestea din spatele celebrului tablou, în această carte mai aflăm și povestea altor tablouri pictate de Klimt, tablouri cunoscute precum portretele lui Emilie și al lui Adele Bloch Bauer sau tablourile pictate pentru Facultatea de Medicină din Viena.

Film: Woman in gold

Woman in Gold este povestea Mariei Altmann, o femeie evreică care locuiește în Los Angeles și se hotărăște să dea în judecată statul austriac pentru recuperarea celebrului tablou al lui Klimt Portretul lui Adele Bloch-Bauer, mătușa ei. Tabloul fusese confiscat de către autoritățile naziste iar Maria, alături de un tânăr avocat american este hotărâtă să îl recupereze. Acest film este o prețioasă lecție de artă și cultură, filmat în Viena în locuri precum Palatul Belvedere. Îi are pe Helen Mirren și pe Ryan Reynolds în rolurile principale și este perfect pentru cei care vor să vadă filme mai ” serioase”.

Prăjitură: Nedelya

Pentru că recomandările de carte și de film sunt legate de Viena, aș fi vrut să recomand la secțiunea Prăjitură celebrul Sachertorte, o prăjitură cu ciocolată devenită deșert național în Austria dar care nu se găsește în România. În schimb, dacă ajungeți la Viena vă recomand să mâncați Sachertorte la Cafe Sperl, o cafenea celebră din Viena care vă va oferi o experiență culinară aparte, dar și una culturală.

Dar dacă totuși vreți torturi bune și sunteți în București trebuie neapărat să încercați torturile Nedelya. Au o varietate mare de torturi (mousse, velvet cake, medovik sau profiterol) și sunt delicioase. Porțiile sunt mari, prețurile accesibile și gustul de neuitat.

2 thoughts on “Recomandările lunii noiembrie

  1. Super cartea! Am citit-o la inceputul anului si mi-a lasat o impresie foarte buna. Am gasit intre timp si recenzii negative care m-au intristat. Mi-e greu sa cred ca nu poti rezona cu o iubire neimplinita si cu sacrificiul unei femei in numele prieteniei. Dar ma bucur ca tie ti-a placut.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: