Recomandarile lunii ianuarie

Aș dori să încep acest articol cu un călduros La mulți ani! și numai urări de bine în noul an. Și pentru că e o perioada în care mulți dintre noi sunt încă în vacanță și dispun de timp liber am revenit cu câteva recomandări. De carte, film și rețetă. Sper să va placă.

Carte: Femeia cu chimono alb

Criticii au spus despre această carte că e cea mai frumoasă carte despre Japonia de la Memoriile unei gheișe încoace. Dar singurul lucru pe care îl au în comun cele două cărți este țara unde se petrece acțiunea. Cele două cărți tratează subiecte diferite, plasate în diferite perioade din istoria Japoniei și cam aici se opresc asemănările. Femeia în chimono alb descrie povestea de dragoste aparent imposibilă dintre o japoneză și un american, după 12 ani de la terminarea războiului, în anul 1957, vreme în care americanii erau în continuare văzuți ca niște dușmani iar căsătoriile mixte erau foarte rare și deseori neadmise de societate. Copiii de rasă mixtă, proveniți din aceste căsătorii erau nu numai discriminați și marginalizați ci uneori chiar omorâți. Femeia în chimono alb e o poveste romantică dar în același timp foarte tristă. Pe mine m-a ținut cu sufletul la gură cartea aceasta și de aceea v-o recomand și vouă.

Film: The Ramen Girl

Abby este o tânără americană care simte că nu a făcut nimic cu viața ei așa că vine la Tokyo să fie împreună cu iubitul ei Ethan și să facă relația să meargă. Dar lucrurile nu merg așa cum își imagina ea, Ethan pleacă cu afaceri în Osaka fără să-i promita lui Abby că se mai întoarce și ea rămâne singură și părăsită în Tokyo. Într-o seară, după ce își face un bilanț al vieții și decide că e o ratată, Abby merge la micul restaurant de peste stradă și după ce plânge și își spune oful proprietarilor nevorbitori de engleză, aceștia încearcă să o consoleze și îi oferă un bol cu ramen. Și așa începe magia.

Abby îl convinge pe proprietarul morocănos al restaurantului să o învețe să gătească ramen și mai rămâne o perioada în Tokyo. Ce se întâmplă mai departe rămâne să descoperiți vizionând filmul. Nu e vreo mare capodoperă dar e drăguț și are un mesaj pozitiv.

Rețetă: Sushi bowl

Pentru că recomandările din acesta lună au că temă principală Japonia și pentru că suntem într-o perioadă în care am mâncat multe bunătăți românești și restaurantele străine sunt închise, va propun un sushi bowl după rețeta faimoasei Jamila. Nu am încercat rețeta dar având în vedere persoana care a postat-o, am mare încredere că e o rețetă ușor de făcut și foarte gustoasă, ca mai toate rețetele Jamilei.

2 thoughts on “Recomandarile lunii ianuarie

  1. In acest context vreau sa spun ca m-a impresionat cartea Annei Russo – Ai Suru-a iubi. Descriere detaliata despre ceea e inseamna Japonia pentru un strain. In rest multumim de recomandari, filmul e chiar dragut.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: